―HELLASNEWS―
ΡΕΤΡΟ │ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ │ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ... │ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΟ... ΓΗΠΕΔΟ

Πέμ 13 Ιουνίου 2024 │ 16:21
Η πολυτέλεια του επαγγελματισμού, οι μεγάλες ανέσεις που παρέχονται στους ποδοσφαιριστές και ο πακτωλός εκατομμυρίων ευρώ, που κυκλοφορούν στις μεταγραφές και γενικότερα στο ποδόσφαιρο, υποχρεώνουν τη σκέψη μας να γυρίσει στην ηρωική εποχή του ερασιτεχνισμού, όταν το άθλημα ήταν ένα μεγάλο «ιδανικό» για τους νέους της εποχής 1950-1960.
Οι ποδοσφαιριστές εκείνης της περιόδου, ινδάλματα των φιλάθλων, με ήθος και αγωνιστικότητα, ξεχνούσαν τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής κι έδιναν τη μάχη τους μέσα στους σκληρούς στίβους.
Σε γήπεδα δίχως χόρτο, λασπωμένα τους χειμώνες και γεμάτα σκόνη τα καλοκαίρια, έγραψαν ολόκληρες σελίδες δόξας και θριάμβου για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Θεωρούσαν καθήκον να αγωνίζονται μέσα σε ξερά γήπεδα, να ματώνουν τα πόδια τους και να παίζουν με πληγές.
Οι περισσότεροι πάντως της δεκαετίας 1950-1960, έπαιρναν τον τίτλο του διεθνούς, αφού μάτωναν πρώτα για να φορέσουν τη φανέλα της εθνικής ομάδας.
Είναι γεγονός ότι οι τότε διεθνείς μας πήγαιναν στις προπονήσεις ή στους αγώνες κατ❜ ευθείαν από την δουλειά τους. Από τα συνεργεία της ΔΕΗ, της ΟΥΛΕΝ, του ΟΤΕ ή από κάποιες δικές τους πολύ σκληρές εργασίες.

Για παράδειγμα ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κυνηγούς όλων των εποχών, ο Κώστας Νεστορίδης της ΑΕΚ, έκανε μεταφορές με το ημιφορτηγάκι του.
Ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου, Στέλιος Σόχος, εργαζόταν δέκα ώρες την ημέρα όρθιος στο ξυλουργείο του, στον Νέο Κόσμο.

Ο υπέροχος τερματοφύλακας του Εθνικού Πειραιώς και της εθνικής μας, ο αξέχαστος Στάθης Μανταλόζης, σκαρφάλωνε με σιδερένια πέδιλα στις κολόνες της ΔΕΗ και έφτιαχνε τα καλώδια. Το ίδιο έκανε και ο διεθνής σέντερ φορ του Ολυμπιακού Ηλίας Υφαντής. Ο Χρήστος Άμπος της ΑΕΚ δούλευε καθημερινά 8ωρο σε φάμπρικα της Κηφισιάς.
Ήταν όμως δεκάδες οι παίκτες των μεγάλων ομάδων που ήταν πρώτοι στον αγώνα για την επιβίωση, αλλά και πρώτοι μέσα στα γήπεδα : Ρωσίδης, Κοτρίδης, Σούλης, Μπέμπης, Θ. Σαραβάκος, Πουλής, Στέλιος και Λάμπης Σεραφείδης, Τσανακτσής, Ταουξής, Νεμπίδης, Σάββας Παπάζογλου, Γιώργος Καμάρας, Δεϊμέζης και άλλοι γνωστοί άσοι του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Πάντως τα συγκριτικά στοιχεία της εποχής εκείνης με τη σημερινή είναι επιεικώς δυσανάλογα. Φανταστείτε ότι το 1963, η μεταγραφή του Παναγιώτη Κυπριανίδη από την Καλαμαριά στον Ολυμπιακό κόστισε ένα εκατομμύριο δραχμές και το 1999 η μεταγραφή του Βραζιλιάνου Τζιοβάνι, από την Μπαρτσελόνα στους ❝ερυθρόλευκους❞, έφτασε τα 2,5 δισ.!
Πηγή πληροφοριών │ ΤΑ ΝΕΑ │ ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ... (ΠΑΝΟΣ ΓΕΡΑΜΑΝΗΣ - 29/01/2000) │ www.tanea.gr